cincoterra.pl

Zdrowy styl życia

Lekkie dania i inne najważniejsze zasady zdrowego żywienia
Zdrowie

Lekkie dania i inne najważniejsze zasady zdrowego żywienia

Choć w przestrzeni publicznej bardzo wiele mówi się na temat zdrowego odżywiania, wiele osób wciąż nie stosuje się do takich zasad. Zauważyć można to bardzo łatwo, wystarczy rozejrzeć się wokół siebie, by przekonać się, że nadwaga jest w Polsce coraz bardziej palącym problemem; wiele osób też zmaga się z problemami układu trawiennego. Tymczasem zachowanie smukłej sylwetki i zdrowia jest łatwiejsze niż może się wydawać!

Żelazna zasada – regularne jedzenie

Osoby, które większą część dnia spędzają w pracy, przekonują, że nie są w stanie odżywiać się regularnie lub też sięgają w ciągu dnia po mało wartościowe pokarmy, na przykład słodkie bułki. Tymczasem kwestię tę można dość łatwo rozwiązać i nie chodzi tu tylko o catering dietetyczny, jak na razie dostępny tylko dla osób dysponujących sporym budżetem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzać sobie lunche do pracy, na przykład sałatki czy dania do spożycia na zimno w przypadku, gdy w pracy nie ma miejsca, by je podgrzać. Dobrym wyborem będą też słupki pokrojonych surowych warzyw czy wartościowe kanapki – wszystko, co pozwoli zaspokoić głód w zdrowy sposób, bez sięgania po puste kalorie w postaci słodyczy czy fast-foody. Regularne jedzenie nie tylko pozwala uniknąć uczucia głodu i spadku energii oraz koncentracji. Umożliwia też uniknięcie nadrabiania posiłków wieczorem oraz sprawia, że trawienie nie zwalnia, dzięki czemu układ pokarmowy działa efektywniej.

Odchudzone, lekkie dania

By odżywiać się zdrowo i lekkostrawnie, wcale nie trzeba stosować restrykcyjnej diety i zamiast posiłku zjadać listek sałaty. Każdy, nawet osoby szczególnie nieprzekonane do dietetycznego jedzenia mogą wprowadzić do swojego sposobu żywienia pewne modyfikacje, które pozwolą im dostarczać do organizmu mniej kalorii, a także tłuszczu, cukru i innych niepożądanych substancji.

Takie triki to między innymi zrezygnowanie z bardzo szkodliwego smażenia. Wiele osób uwielbia smażone pokarmy, ale pieczone w piekarniku nie smakują wcale gorzej, a przy tym przyrządza się je łatwiej, gdyż nie trzeba stale ich pilnować. Mają zaś mniej tłuszczu, a często są jeszcze bardziej aromatyczne. Oczywiście warto też gotować, zwłaszcza na parze – w ten sposób można odkryć pełnię smaku na przykład warzyw.

Bardzo ważne jest też unikanie niezdrowych przekąsek, po które sięga się zwłaszcza podczas spotkań ze znajomymi czy oglądania telewizji. Chipsy i słodycze można zastąpić:

– orzechami,

– suszonymi owocami,

– surowymi warzywami pokrojonymi w słupki i podawanymi z wyrazistymi, aromatycznymi sosami.